Марафон написання листів
Найбільша глобальна кампанія на захист прав людини, яка щороку змінює на краще долі конкретних людей.
Що таке Марафон написання листів
Це кампанія Amnesty International, присвячена Дню прав людини (відзначається 10 грудня).

Щороку вона проходить одночасно у понад 200 країнах.
Люди з усього світу пишуть листи підтримки та підписують петиції на захист тих, чиї права були порушені.
Це допомагає змінити життя конкретних людей – героїв та героїнь Марафону написання листів.
Підписуйся, щоб не пропустити наступний Марафон
Результати Марафону 2018
Марафон написання листів завершився наприкінці 2018 року, проте у справах деяких його героїнь вже відбулися відчутні позитвні зміни.
Марафон роблять люди

Без участі тисяч волонтерів та волонтерок з усього світу Марафон написання листів неможливий.

В Україні 162 координатори та координаторки організували своїми силами події Марафону – лекції, дискусії, перегляди фільмів, шкільні уроки. Всі, хто брали участь у цих подіях, мали змогу дізнатися більше про героїнь Марафону та підписати петиції на їхню підтримку або написати їм листи солідарності.

Тема Марафону 2018 – "Жінки, які змінють світ"

Марафон написання листів 2018 відбувався у листопаді-грудні і був присвячений історіям жінок, які захищають права людини в Україні, Бразилії, Киргизстані, Ірані, Мароко, Кенії та Венесуелі.

Всі вони різні, проте їх об'єднує одне – вони прагнуть кращого майбутнього для себе та оточуючих. Для деяких із них це означає постійно ризикувати своєю безпекою заради змін у суспільстві. Проведення Марафону – це спосіб допомогти їм домогтися змін, підтримати їх та висловити солідарність.
Марафон написання листів 2018 у цифрах
12-й
за рахунком Марафон в Україні
листів та підписів на підтримку справ Марафону зібрано в Україні
листів та підписів на підтримку справ Марафону зібрано в усьому світі
справ Марафону, в яких вже відбулися позитивні зміни
координаторів та координаторок організовували події у своїх містах та селах
солідарність та підтримка для героїнь Марафону (неможливо виразити у цифрах)
Історії героїнь Марафону 2018 – що змінилося?
Україна: Віталіна Коваль
Напад на ЛГБТІ-активістку тепер розслідують як злочин на ґрунті ненависті
Це неймовірно круто, коли незнайомі люди дізнаються про твою історію, починають підтримувати тебе. Це дає впевненість у перемозі. До цього в мене ніколи не було такого відчуття підтримки.
Віталіна Коваль
Справа Віталіни
Віталіна Коваль захищає права жінок та права ЛГБТІ.

Під час акції 8 березня 2018 року, яку Віталіна організувала в Ужгороді, шестеро членів радикального угруповання облили її фарбою. В результаті вона отримала опік очей.

Поліція не розслідувала напад як злочин на ґрунті ненависті.
Як змінилася ситуація
1. Двох учасниць нападу на Віталіну судять за "завдання легких тілесних ушкоджень"

2. Поліція відкрила окреме провадження і розслідує напад на Віталіну як злочин на грунті ненависті;

3. Віталіна змогла успішно і з великою підтримкою поліції та місцевої влади Ужгорода провести акцію за права жінок 8 березня 2019 року.
Киргизстан: Гульзар Дуйшенова
Уряд країни ратифікував Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю
Мою вдячність та мої відчуття неможливо передати словами... Я вдячна всім, хто брали участь у Марафоні написання листів, усім, хто не лишилися осторонь, хто не пошкодовули свого часу та сил!
Гульзар Дуйшенова
Справа Гульзар
Гульзар Дуйшенова захищає права людей з інвалідністю.

У 2002 році вона втратила рухливість ніг внаслідок автомобільної аварії. Пройшли роки, і Гульзар почала боротися за права людей з інвалідністю.Вона спілкувалася з посадовцями, організовувала тренінги для водіїв автобусів та поширювала у соціальних мережах інформацію про виклики, які щодня стоять перед людьми з інвалідністю.
Як змінилася ситуація
14 березня 2019 року Президент Киргизстану підписав закон про ратифікацію Конвенції ООН про права людей з інвалідністю.

Це стало можливим завдяки зусиллям руху за права людей з інвалідністю в Киргизстані та міжнародній підтримці всіх, хто взяв участь у Марафоні написання листів.
Бразилія: Маріелі Франку
Арештовано підозрюваних у резонансному вбивстві правозахисниці
Справа Маріелі
Маріелі Франку була захисницею прав ЛГБТІ та малозабезпечених людей з фавел.

Її застрелили 14 березня 2018 року. Це вбивство сколихнуло всю Бразилію, адже Маріелі була дуже відомою у своїй країні. 14-го числа кожного місяця у різних містах Бразилії збираються акції простесту з вимогою розслідувати її вбивство.
Як змінилася ситуація
У березні 2019 року влада заарештувала двох підозрюваних у вбивстві Маріелі. Розслідування досі продовжується, організаторів вбиства досі шукають.
Іран: Атена Даемі
Ув'язнена правозахисниця отримала необхідну медичну допомогу
Справа Атени
Атена Даемі бореться за скасування смертної кари в Ірані.

У 2016 році вона була засуджена до 7 років позбавлення волі у результаті несправедливого судового процесу. Звинувачення проти неї, серед яких "скоєння злочинів проти національної безпеки", було сфабриковано.
Як змінилася ситуація
Атену не звільнили, проте вона нарешті змогла отримати необхідну медичну допомогу, якої дуже довго потребувала.
~
Як відбувався Марафон 2018 в Україні