16 РОКІВ В'ЯЗНИЦІ ЗА ПРАВО НЕ НОСИТИ ХІДЖАБ
ЯСАМАН АР'ЯНІ, ІРАН
ПІДПИШІТЬ ПЕТИЦІЮ ДО ГОЛОВИ СУДОВОЇ ВЛАДИ ІРАНУ:
Ваша Величносте,

Ясаман Ар'яні та її мати Моніре Арабшахі були засуджені до шокуючих 16 років ув'язнення за їхню боротьбу проти дискримінаційних законів про примусове носіння хіджабів. Їх заарештували у квітні 2019 року через відео, на якому вони, будучи без хусток, роздавали квіти пасажиркам поїзду, призначеного тільки для жінок. Їхній сміливий вчинок швидко став вірусним у соціальних мережах. На відео, Ясаман говорила про свою надію на майбутнє, в якому всі жінки в Ірані зможуть самі обирати, що їм одягати.

Я закликаю Вас звільнити Ясаман Ар'ані та її матір Моніре Арабшахі, негайно та беззастережно, оскільки вони є в'язнями совісті, ув'язненими виключно за їхню правозахисну діяльність. До їхнього звільнення, я прошу Вас забезпечити їм можливість регулярно контактувати із адвокатом, якого вони обрали. Я також закликаю вас припинити застосовувати кримінальні покарання задля придушення роботи правозахисниць та скасувати закони про примусове носіння хіджабів.

16 РОКІВ В'ЯЗНИЦІ ЗА ПРАВО НЕ НОСИТИ ХІДЖАБ
ЯСАМАН АР'ЯНІ, ІРАН
Підпишіть петицію до Голови судової влади Ірану
Ваша Величносте,

Вона щедро подарувала білу квітку та легким порухом руки позбулася хустки, – Ясаман Ар'яні дозволила собі ці два прості жести у громадському транспорті в Ірані. Був Міжнародний жіночий день 2019 року, коли Ясаман – акторка, яка обожнює скелелазіння – вчинила відважний акт непокори, виступивши проти закону про обов'язкове носіння хіджаба.

З непокритою головою, вона пройшла разом зі своєю матір'ю вагоном поїзда метро, призначеного виключно для жінок, роздаючи білі квіти. Вона ділилася своїми надіями, що в майбутньому всі жінки будуть вільні обирати, що вдягати, відтак одного дня зможуть іти поруч «я без хіджаба, і ти в хіджабі». Ці кілька моментів, зняті на відео, стали вірусними в інтернеті у березні 2019 року.

10 квітня влада Ірану затримала Ясаман. Протягом багатьох днів її допитували, утримуючи в камері на самоті. Їй казали «покаятися» у своїх вчинках та «зізнатися», що за її активізмом стоять іноземні структури. У протилежному випадку погрожували арештувати її друзів і рідних. 31 липня Ясаман почула шокуючий вирок – 16 років за ґратами. Вона мусить відбути принаймні 10 років зі свого терміну.

Жорстоке покарання Ясаман – прояв ширших репресій відносно жінок, які борються проти іранського законодавства, що зобов'язує носити хіджаб. Починаючи з 2018 року, десятки жінок були арештовані – серед них і Моніре Арабшахі, мати Ясаман. Не можна дозволити іранській владі вкрасти в Ясаман найкращі роки її життя лиш тому, що вона вірить у право жінок обирати, що вдягати.

Закличте владу Ірану негайно звільнити Ясаман.