УВ'ЯЗНЕНИЙ ПІДЛІТОК МРІЄ ПРО СВОБОДУ
ЕМІЛЬ АСТРАВКО, БІЛОРУСЬ
ПІДПИШІТЬ ПЕТИЦІЮ ДО ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА РЕСПУБЛІКИ БІЛОРУСЬ:
Шановний Генеральний прокуроре,

Емілю Астравку було всього 17 років, коли в квітні 2018 року його засудили до 10 років тюремного ув'язнення за розповсюдження наркотиків; пізніше покарання було скорочено до восьми років. Еміль підробляв після школи кур'єром в одній інтернет-компанії. Роботодавець запевняв його, що посилки, які він доставляв, містять дозволені законом суміші для куріння. Це була брехня – у посилках знаходилися заборонені наркотичні засоби. Слідство навіть не спробувало встановити ані власника компанії, ані інших осіб, пов'язаних з цією справою. До кримінальної відповідальності було притягнуто тільки Еміля.

УВ'ЯЗНЕНИЙ ПІДЛІТОК МРІЄ ПРО СВОБОДУ
ЕМІЛЬ АСТРАВКО, БІЛОРУСЬ
Підпишіть петицію до генерального прокурора Республіки Білорусь:
Шановний Генеральний прокуроре,

Я закликаю Вас негайно звільнити Еміля, зняти з нього судимість і вжити заходів, щоб жодна дитина більше не опинилися у в'язниці за незначні, що не супроводжувалися застосуванням насильства, правопорушення, пов'язані з наркотиками.Пане Президенте,
Я вимагаю, забезпечити оперативне, ретельне, неупереджене та незалежне розслідування вбивства Маріелі Франку, щоб з'ясувати особи тих, хто стріляв і замовників, а також мотив злочину. Злочинці мають бути притягнуті до відповідальності у результаті справедливого судового розгляду, що відповідатиме міжнародним стандартам. Також закликаю Вас вжити всі необхідні заходи, щоб запобігти подальшим нападам на правозахисниць/-ків, таких як Маріелі, зокрема, відновивши програми захисту людей, які займаються правозахистом у Бразилії.
У квітні 2018 року Еміль Астравко чекав на свою дівчину на автобусній зупинці на околицях Мінська. Вони збиралися провести день разом. Несподівано, під'їхали міліціонери – вони побили та заарештували Еміля за розповсюдження заборонених наркотиків. Йому було всього 17 років.

Раніше, Еміль влаштувався працювати кур'єром до онлайн-компанії. Його роботодавець сказав йому, що він пакунки, які він доставляє, містять легальні суміші для куріння.

Після декількох місяців арешту, Еміля засудили до 10 років у в'язниці за торгівлю наркотиками. Пізніше цей термін скоротили до 8 років, коли деякі з обвинувачень було знято. Слідчі навіть не намагалися знайти власника компанії, під слідством був тільки Еміль.

До арешту Еміль був енергійним, дбайливим молодим хлопцем, який любив навчатися, читати та дбати про свою молодшу сестру. Але тепер він у тюрмі, через що він не може закінчити школу і його планам вступити до університету покладено край.

Еміль – один з близько 15 тис. людей у Білорусі, які відбувають довгі тюремні терміни за дрібні порушення, пов'язані із наркотиками. До них ставляться гірше, ніж до інших порушників і змушують до багатогодинної тяжкої праці. Емілю не дозволяли мати при собі його ліки проти астми. Він також отримав обмороження, коли був змушений чистити сніг голими руками. Справи стали трохи кращими, коли його перевили до в'язниці для дорослих, проте його молодість та потенціал змарновуються.

Закличте владу Білорусі звільнити Еміля.