НАПАД НА НЕЇ СКОЛИХНУВ КРАЇНУ
КАТЕРИНА ГАНДЗЮК, ПРАВОЗАХИСНИЦЯ, УКРАЇНА
ПІДПИШІТЬ ПЕТИЦІЮ ДО ГЕНПРОКУРОРА УКРАЇНИ:
Пане Генеральний прокуроре,
Я закликаю Вас забезпечити ретельне та незалежне розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк. Усі причетні до скоєння цього злочину – зокрема, замовники – мають бути притягнуті до відповідальності шляхом справедливого судового розгляду згідно міжнародних стандартів. За останній рік суттєво збільшилася кількість нападів на критиків влади та антикорупційних активістів. Тому я прошу Вас вжити системні заходи для попередження майбутніх нападів.
НАПАД НА НЕЇ СКОЛИХНУВ КРАЇНУ
КАТЕРИНА ГАНДЗЮК, УКРАЇНА
Підпишіть петицію до Генпрокурора України
Пане Генеральний прокуроре,
Катерина Гандзюк присвятила своє життя громадській діяльності у своєму рідному Херсоні. Вона відома боротьбою із корупцією та критикою місцевих чиновників. За плечима Катерини участь у проектах ООН, допомога вимушеним переселенцям зі сходу України, моніторинг державних закупівель та оцінка доброчесності народних депутатів. Її діяльність була «незручною» для багатьох.

31 липня цього року на Катерину Гандзюк було здійснено нечуваний у своїй жорстокості напад – на неї вилили літр сірчаної кислоти, що завдало непоправну шкоду її здоров'ю. Катерина отримала хімічні опіки 40 % шкіри. Була уражені її ліва рука, плече, око, голова і спина. Катерина відважно боролася за життя, перенесла більше 10 операцій, але, на жаль, 4 листопада її не стало – вона померла від ускладнень, що розвинулися унаслідок опіків.

Одного підозрюваного у нападі на Катерину затримали через кілька днів. Проте згодом виявилося що він невинний і його відпустили. Паралельно було затримано інших підозрюваних, проте адвокати Катерини не впевнені, що серед них є замовники злочину. «Замовний» характер нападу на неї слідство почало враховувати тільки з кінця вересня. Занадто часто напади на активісток та активістів в Україні залишаються нерозслідуваними, а винні залишаються непокараними. У 2018 році таких нападів побільшало і цю негативну тенденцію потрібно зупинити. Близькі та друзі Катерини кажуть, що тільки громадський тиск та публічність допоможуть довести цю справу до кінця. Україна має отримати відповідь на запитання «Хто вбив Катю Гандзюк?».

Закличте Генерального прокурора України встановити та притягнути до відповідальності виконавців та замовників нападу на Катерину Гандзюк. Ми маємо дати чітко зрозуміти, що це – напад на нас усіх й ми не зупинимося, поки не буде встановлено справедливість.