ВОНА БОРЕТЬСЯ
ЗА ПРАВА ЛЮДЕЙ
З ІНВАЛІДНІСТЮ
ҐУЛЬЗАР ДУЙШЕНОВА, ПРАВОЗАХИСНИЦЯ, КИРГИЗСТАН
ПІДПИШІТЬ ПЕТИЦІЮ ДО СПІКЕРА ПАРЛАМЕНТУ КИРГИЗСТАНУ:
Шановний пане Спікере,
Я закликаю Вас дослухатися до Гульзар Дуйшенової та інших захисниць та захисників прав людей з інвалідністю та посприяти якнайшвидшій ратифікації Конвенції про права людей з інвалідністю. У Киргизстані люди з інвалідністю, особливо жінки, стикаються з високим рівнем дискримінації, тож впровадження законів для її подолання має стати пріоритетом, включно із покращенням доступу до медичної допомоги, будівель, робочих місць та громадського транспорту.
ВОНА БОРЕТЬСЯ ЗА ПРАВА ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ
ҐУЛЬЗАР ДУЙШЕНОВА, КИРГИЗСТАН
Підпишіть петицію до спікера парламенту Киргизстану
Шановний пане Спікере,
Ґульзар Дуйшенова – незламна і відважна. У 2002 році після автомобільної аварії, що сталася через п'яного водія, вона втратила здатність ходити. Наступного року її чоловік раптово помер, і вона стала єдиною, хто може піклуватися про двох своїх маленьких дітей.

Пройшли роки, і вона познайомилася з іншими людьми з інвалідністю, які починали об'єднуватися у столиці – місті Бішкек. Вона зрозуміла, що у них всіх спільні проблеми, серед яких складність знайти роботу, оскільки робочі місця не пристосовані до інвалідних візків, або необхідність покладатися на інших, щоб піднятися в автобус, – доволі принизливий досвід. Вона зробила ціллю свого життя, щоб люди з інвалідністю могли жити гідно та вільно пересуватися. Вона спілкувалася з посадовцями, організовувала тренінги для водіїв автобусів та поширювала у соціальних мережах інформацію про виклики, які щодня стоять перед людьми з інвалідністю.

Ґульзар продовжує стикатися з перешкодами. Їй потрібна допомога, щоб спуститися сходами до вхідних дверей в її домі. Дорога поруч вся у ямах та вибоїнах, через що Ґульзар не може навіть зрушити візок. Вона стикається зі щоденною дискримінацією у суспільстві, де не прийнято, щоб жінка висловлювала свою думку, а людей з інвалідністю сприймають як "інвалідів" з невиліковною хворобою. Але Гульзар відмовляється мовчати. Давайте підтримаємо її.

Закличте спікера парламенту підтримати Ґульзар та інших активістів та активісток у їхній боротьбі за права людей з інвалідністю. Парламент повинен ратифікувати Конвенцію про права людей з інвалідністю, щоб допомогти подолати дискримінацію та покращити доступ до медичної допомоги, будівель, робочих місць і транспорту.