Ґуставо Ґатіка

Вимагайте справедливості для Ґуставо Ґатіки

Ґуставо втратив зір через постріл поліції під час акції протесту в Чилі. Підпишіть петицію, аби допомогти йому домогтися справедливості.

Коли у Чилі вибухнули протести через зростаючі ціни та нерівність, Ґуставо Ґатіка вивчав психологію в столиці, Сантьяго. Як і мільйони інших, він теж вийшов на вулицю.

Демонстрації тривали тижнями, захоплюючи уяву цілого світу. Це була сила людей у дії, і вона була вражаючою. Однак влада мала на це інший погляд.

На одному доленосному протесті в листопаді поліція зарядила свої рушниці набоями, вкритими гумою, і почала стріляти ними по натовпу. Цей протест був схожим на інші, де сотні людей зазнавали поранень і десятки отримували травми очей майже щодня. Влада не зупинила поліцію. Натомість вона допустила продовження насильства.

Ґуставо був у натовпі того листопада. Йому поцілили в обидва ока і він назавжди втратив зір. Цей напад потрапив до світових заголовків.

Внутрішнє розслідування поліції після стрілянини не виявило відповідальних. Воно навіть запропонувало версію, що Ґуставо поранили самі мітингуючі. Тепер цей випадок розслідує Офіс Національного Прокурора. Однак ті, хто дозволив напад на Ґуставо, лишаються непокараними.

«Я пожертвував своїми очима, щоби люди прокинулися», – каже Ґуставо. На наступних демонстраціях мітингуючі одягали пов’язки на очі і скандували його ім’я до поліції. Вони хочуть справедливості. Ми теж.

Вимагайте справедливості для Ґуставо!