ТРОЄ З «ЕЛЬ ХІБЛУ»

Вимагайте справедливості для трьох молодих активістів із Ель Хіблу

Троє молодих людей із Мальти можуть опинитись у у в'язниці за те, що допомогли прохачам притулку уникнути тортур. Підпишіть петицію, аби домогтися справедливості!

До того, як стати відомими під назвою «Троє з Ель Хіблу», вони були трьома підлітками, що любили футбол і баскетбол. На той час їм було 15, 16 і 19 років, і вони хотіли того ж, що й усі ми: безпечнішого, кращого життя.

Ця спільна мета привела їх із Гвінеї та Кот-д’Івуару до Лівії. Відчайдушно прагнучи врятуватися від насильства і камер тортур, призначених для біженців і мігрантів, вони та понад 100 інших сіли в шлюпку та попрямували до Європи.

Незабаром човен потрапив у біду, і його врятував нафтоналивний танкер «Ель Хіблу». Потім екіпаж судна спробував повернути врятованих до Лівії, – що було незаконно, – незважаючи на обіцянку цього не робити.

Спалахнув протест. Втихомирити ситуацію попросили трьох юнаків. Виступаючи в ролі перекладачів, вони захищали право врятованих не повертатися до тортур у Лівії. Екіпаж спрямував корабель до Європи.

Однак, як тільки вони ввійшли в мальтійські води, влада Мальти штурмувала судно, стверджуючи, що троє хлопців захопили його силою. Юнакам висунули настільки серйозні звинувачення, що за них можна було б сісти у в’язницю на все життя. І це незважаючи на те, що майже жодного доказу на підтвердження цих звинувачень не було виявлено.

Ці три хлопці просто намагалися стати на захист власної безпеки та тих, кого врятували разом з ними. Тепер вони на лаві підсудних.