Паїнг Пхьо Мін

Вимагайте справедливості для молодого поета

Паїнг Пхьо Мін засуджений до шести років тюремного ув'язнення за читання сатиричних віршів із критикою військових у М'янмі. Вільне вираження своїх думок не має бути злочином. Підпишіть петицію, аби вимагати справедливості для Паїнга!

Паїнг Пхьо Мін (відомий також як De Yay) любить співати, грати на гітарі і Тейлор Свіфт. 22-річний студентський лідер є також членом Покоління Павичів (Peacock Generation), поетичної групи, що виконує фанг’ят – традиційній версії поетичного слему. Фанг’ят змішує поезію, комедію та музику і зазвичай виконується в квітні під час Свята Води на Новий Рік М’янми.

В квітні і травні 2019 року Паїнга Пхьо Міна та інших учасників/-ць було заарештовано за виконання фанг’яту у костюмі солдат. Вони жартували з військових, говорили, що ті не сприймають критики, відчайдушно чіпляються за владу та доводять країну до банкрутства, в той час як генерали накопичують багатство. Десятки років влада у М’янмі належала військовим і у країні не було вільних виборів до 2010 року. Втім, навіть після демократичного переходу, військові мають сильний політичний контроль у країні.

Паїнга Пхьо Міна було визнано винним та засуджено до шести років ув’язнення. Його звинуватили, зокрема, у «підбурюванні», тобто у спонуканні військових офіцерів відмовлятися від їхніх обов’язків, і «онлайн наклепі» за поширення фотографій та відео їхнього виступу в інтернеті. Поширене фото собаки у військовій формі, здається, найбільше засмутило владу.

«Ми виконували фанг’ят щороку з 2013 року», – говорить Паїнг Пхьо Мін. «Ми спілкувалися з публікою безпосередньо, висловлюючи… все, що негаразд у нашому суспільстві,… зокрема і критику влади. Але в 2019 році військові зацікавилися нами. Вони підривають перехід М’янми до демократії. Нас ув’язнили, але вони не відрадять нас висловлювати нашу думку».

Підтримайте Паїнга Пхьо Міна.

Вимагайте від М’янми негайно та безумовно звільнити його!