МЕЛІКЕ БАЛЬКАН ТА ОЗГЮР ГЮР

Вимагайте справедливості для студентів Меліке Балькан і Озгюра Гюра

Меліке Балькан і Озгюр Гюр були організовували мирні заходи для підтримки прав ЛГБТ+ людей в Анкарі. Натомість вони стикнулися з поліцейською жорстокістю і звинуваченнями в «незаконних зібраннях». Підпишіть петицію, аби вимагати справедливості для них!

Із першого дня навчання студенти-біологи Меліке Балькан і Озгюр Гюр присвятили себе захисту прав лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсекс-людей (ЛГБТІ+) у своєму університеті.

Будучи активними членами групи солідарності з ЛГБТІ+ у Близькосхідному політехнічному університеті (METU) в Анкарі, вони організовували численні марші, зустрічі та інші заходи.

Меліке й Озгюр об’єдналися з великим числом студентів проти гомофобії та обмежень свободи вираження думок, що зростали в Туреччині.

Заснована в 1996, група солідарності з ЛГБТІ+ з 2011 року організовувала щорічний прайд у кампусі. З часом прайд у METU набував все більшого розголосу, і до нього долучалось все бульше учасниць/-ків. Проте у 2019 році керівництво університету заявило студентам, що прайд, запланований на 10 травня, не може відбутися в кампусі.

Анітрохи не збентежившись, група солідарності влаштувала замість цього сидячий страйк. У відповідь університет викликав поліцію, яка застосувала надмірну силу, в тому числі сльозогінний газ, проти мирних протестувальників/-ць. Поліція заарештувала щонайменше 23 студентів/-ок – в тому числі Меліке і Озгюра, – а також одного викладача. Деякі із затриманих навіть не брали участі в акції протесту. Незважаючи на просте здійснення свого права на мирний протест, 18 студентів і викладача судять.

Якщо їх визнають винними, їм загрожує до трьох років в’язниці.

Закличте Туреччину виправдати цих людей!