СФЕРА

Вимагайте справедливості для харківської ГО «Сфера»

Харківська ГО «Сфера» захищає права ЛГБТІ та жінок із 2006 року, і є однієї з найстарших організацій такого напрямку в Україні. Її заснували активістки Анна Шаригіна та Віра Чернигіна.

Хоча Україна вважається однією з прогресивних пострадянських країн щодо дотримання прав ЛГБТІ, вона досі не в змозі вирішити проблему зростання кількості злочинів на ґрунті ненависті. «Сфера» зазнала численних дискримінаційних атак з боку анти-ЛГБТІ груп, що поширюються всієї країною. Нападники атакували прихильників/ць і приміщення «Сфери», мочилися на стіни будівлі, мазали фекаліями дверні ручки та розбивали вікна, скандуючи гомофобні гасла. Таких випадків було десятки. Анна та Віра повідомляли про ці інциденти до поліції, але до відповідальності нікого не притягнули.

2019 року «Сфера» організувала перший у Харкові прайд. Незважаючи на погрози та залякування, у заході взяли участь близько 3 000 людей, але поліція не змогла захистити їх від насильства – замість цього правоохоронці самі вигукували гомофобні образи. Анна та Віра кажуть, що бездіяльність поліції в  умовах регулярних нападів тримає «Сферу» та її активістів/ок у постійному страху.

Підпишіть петицію й закличте владу України забезпечити розслідування нападів на «Сферу», а винних притягнути до відповідальності.